4) Fuerteventura
Fuerteventura ma z Kanarskych ostrovu nejblize k africke pevnine, k Maroku a Zapadni Sahare, kde nikdo nezije. Ostrov je dlouhy 80 km a siroky 30 km, misty jen 7. Vetsinu ostrova pokryva poust a sopecna krajina. Vzdy byl ostrov malo obydleny a k videni toho moc neni. Zadna zazracna priroda, jako napr na Tenerife. Ma jen ctyri hlavni letoviska, od severu k jihu: Corralejo, Caleta de Fuste, Costa Calma a Morro Jable.
Caleta de Fuste je nedaleko hlavniho mesta, jsou tu zajimave male hradky, zbytky nekolika pevnostnich vezi z kolonialnich dob. Plaze jsou svetle, vic nez jinde se projevuje blizkost Sahary, takze pisek je nafoukany. Hodne tu provozuji hlavne winsurfing, je tu dost vetrno.
Pristavni mestecko, dnes hlavni mesto ostrova, Puerto del Rosario, neni nijak moc turisticky zajimave. Puerto del Rosaeio, coz znamena Pristav ruzi, se drive jmenovalo Puerto de Cabras, Kozi pristav.
Ja miluju fotografovani, nikdy si neodpustim 'prosmejdit a zdokumentovat' vsechna zakouti ... coz se mi stalo osudnym hned druhy den po prijezdu. Ve snaze zachytit kraby, nevidim, neslysim a uz je pozde, klouzu po 'slipway', proudy slz nedokazu zastavit ... zlomene zapesti :(
Kdyz nemuzu do vody, alespon jezdime na vylety, napr. Caleta de Fuste, Corralejo (nadherne vyhledy na more, marinu ... ) nebo Betancuria, velmi malebne mestecko ... Moc jsme si to uzivali.
Betancuria, do roku 1834 hlavni mesto ostrova, jedno z nejhezcich a nejnavstevovanejsich mestecek ve vnitrozemi; zalozil ho roku 1405 normandsky dobyvatel Jean de Bethencourt (odtud jmeno mesta). Z duvodu ochrany pred utoky piratu pro jeho umisteni zvolil stred ostrova, avsak v roce 1593 bylo vypleneno a zniceny mistni kostelik 'Santa Maria' byl v roce 1691 znovu postaven a slouzi dodnes.
Je mozno si tu zakoupit rucne vyrabena dila mistnich umelcu.