3) Zeme moreplavcu
Kdyz se rekne Portugalsko, kazdemu se asi vybavi jmeno Vasco da Gama.
Moreplavec, objevitel a dobyvatel, ktery otevrel Portugalcum cestu k indickemu zbozi, predevsim koreni. Pepr, skorice, hrebicek, muskat a vanilka, ktere dnes bereme za naprosto bezne suroviny, byly v 15. stoleti opravdu luxusnim zbozim, jehoz cena dosahovala astronomickych vysin.
Tradicni portugalska kuchyne, obohacena vlivy byvalych zamorskych kolonii, Spanelska a severni Afriky, vychazi ze stravy rolniku a rybaru, jejimz ucelem bylo levne se zasytit. Proto obsahuje hodne masa, hlavne veproveho a ryb. Portugalsko je na 1. miste v EU v konzumaci ryb a morskych plodu. 'Bacalhau' - zapecena treska, ktera ma nekonecne mnoho zpusobu pripravy, se da povazovat za portugalske narodni jidlo.
Jedi take hodne drubeziho, ale ne husy, ktere jsou povazovany za okrasne ptaky, jako u nas labute. Oblibene je i kralici, kuzleci nebo jehneci.
Beznou prilohou jsou varene brambory, ale Portugalci maji v Evrope suverenne nejvyssi spotrebu ryze, kterou si pred mnoha staletimi privezli z Orientu.
Caj (chá) je tu hodne oblibeny, a prave Portugalci pry naucili pit caj Anglicany.
Kava (café) je narodnim napojem, at uz 'um cafe' (standartni male silne cerne espresso) nebo 'um pingo' neboli 'café pingado' s kapkou mleka, 'meia de leite' (s mlekem 1:1) anebo 'galão' (naredena s mlekem 1:3, trosku vypada jako latte, ale bez mlecne peny) a plno dalsich.
Chutnalo mi um pingo za €1 nebo Algarve cafe with Amarguinha se slehackou (vonelo po mandlich) za €5.
Pro porovnani 0.33 lahev vody za €1, Pina Colada za €6, Sumo de Laranja Natural (dzus, mel byt fresh, ale chutnal prilis 'plechovkove') za €2, Sumo (dzus ze tri druhu ovoce, opravdu husty a moc dobry) za €4.50.
A ty uzasne dezerty ke kavicce, ja jsem hodne na sladke, pomerancovy, mandlovy, fikovy ... nevim, ktery si vybrat driv, taky se vam tak sbihaji sliny jako mne? Jako prvni musim ochutnat ten nejslavnejsi 'Pastel de nata' (Pasteis de nata), listkovy kosicek se zloutkovym kremem a skorici.
Tyto kosicky s 'pudinkovou' naplni byly skvele :)
Za €6 dva velmi sladke dortiky ...
Byt v Portugalsku a neochutnat Portske nebo Madeiru, to by bylo neodpustitelne :)
Chutnalo mi :) pozornost podniku, kdyz jsme vypili jednu, cisnik prinesl druhou a pry, abychom byli vyvazeni, ze musime jeste do druhe nohy ... :D
A protoze rada varim, urcite nektere z portugalskych specialit vyzkousim; dam vam potom vedet :D
Co nam tu moc chutnalo, byla rajska kremova polevka 'Sopa de tomate'.
Jednou jsme si dali 'Bife A Algarvia' (hovezi steak se stavou z rajcat, paprik a cibule), uzasne. Tri chody za €12.95/os. Moc jsme si pochutnali.
Podruhe 'Lasagna' za €8/os, mimochodem lepsi jsem nejedla.
Jindy 'Entrecote pimenta verde ou cogumelos' (opet hovezi steak, ale na grilu s peprovou nebo houbovou omackou, jemnoucke krokety z bramborove kase). OMG nebicko v papulce ... S polevkou a 2 dl ruzoveho vina za €22/os. A opet jako pozornost Portske.
Uz jsem se do toho nedockave pustila a zapomnela, ze chci 'dokumentovat' :D
Nekdy jsme snidali doma, Martin prinesl teple housticky, hmmm to byla mnamka :)
Toto je 'hospudkova verze', ohromna porce, nebyla jsem schopna to snist.
Hospudka s poetickym nazvem Shine ...
Nekdy pred usnutim :D